Egy gondolat mára
  • Bármit csinálsz az életben, azt vagy profi szinten, vagy sehogy! De semmit ne csinálj csak úgy! Kemény Dénes

30 nap alatt új élet? Miért ne?!

30napalattSzeretnék valami személyeset megosztani Veled…

Belefogtam egy 30 napos programba. Miért is? Sokszor hallottuk, olvastuk, hogy ha bármit képesek vagyunk 21 napon keresztül végezni, akkor az rendszerré válik az életünkben. Igen. Tudjuk! Sokaknak megy és még többeket elsodornak a hétköznapok feladatai, terhei, váratlan kihívásai vagy épp a lustaság és a kényelem.

Gondoltam, kipróbálom… 30 nap, egyetlen hónap. Nyáron talán könnyebb lelkileg ráhangolódni, hogy következetesek legyünk Önmagunkkal szemben, igazából Önmagunkért.

Ha nem most olvasod, amikor ezt írom (érted!?), hanem mondjuk ősszel vagy épp télen, akkor is minimális kreativitással lehet szerintem adaptálni az egyes napok programját, egészen kicsi nyitottság kell csak hozzá…

A test-lélek-szellem az én megközelítésemben nem választható szét, így ugyanolyan fontos a testmozgás, mint a lelki feltöltődés és az akaraterő edzése. Éppen ezért sok-sok helyről válogattam össze azokat a részfeladatokat, amelyeket a 30 napos tréningembe tettem.  Igyekeztem változatosan összeállítani a tréning-tervet, nem érdemes 1-1 nap gyakorlatát önmagában kiragadni, megbírálni vagy feleslegesnek tartani. Puzzle, ahogy az egész életünk és benne minden életeseményünk. Ha nem érintett meg semmilyen formában ez az egész, akkor itt van a pillanat, hogy továbbolvass… mást, máshol. 🙂 Felmértem a saját igényeimet, képességeimet, határaimat és persze félelmeimet, ezek tükrében állt össze a lent olvasható “csomag”. Ne felejtsd el olvasás közben, hogy ez az én utam! Fogd fel úgy, hogy a bizalmamba fogadtalak, hogy beleláss a tréning-programomba!

Bátorítalak, hogy ne feltétlenül válaszd a könnyebb utat és vedd át ezt a programot, inkább Te is csinálj magadnak egy 30 napos tervet (a saját egyéniséged, igényeid, határaid ismeretében), hogy a végén jólesően és leginkább magadat is meglepve megveregethesd a válladat.

Nincs kedved, időd vagy kreativitásod összeállítani a saját programod… viszont érdekelne az enyém, hátha lesz kedved csatlakozni, hogy velem együtt haladj ezen a 30 napos új úton?

Akkor kezdjük…

Mi jut eszedbe arról, hogy harmónia? Nekem az, hogy zökkenőmentesen, értem azt “gördülékenyen”, vagyis problémázás, állandó agonizálás nélkül zajlik bennem és így körülöttem az élet. Ha a testemben, lelkemben nincs meg ez a harmónia, akkor felüti fejét a zűr és zavar, hiszen eredendően úgy vagyunk összerakva, hogy természetes állapotunk lenne ez a belső béke, amit én most a harmónia gyűjtőfogalma alá terelgetek be. Nézz rá a saját életedre, figyelj kicsit befelé! Minden rendben a szüleiddel vagy gyerekeiddel kapcsolatodban? Feszültségmentes és építő a párkapcsolatod? Eleget pihensz és mozogsz? Jól bánsz a testeddel? Van időd olvasni, tanulni, fejlődni? Azt a munkát csinálod, ami feltölt és örömet ad? Annyit nevetsz, amennyi jól esik? Tested egészséges, hibaüzenetek nélküli? Baráti kapcsolataid őszinték és építőek? Örömmel dicsérsz és fogadsz elismerő szavakat? Szánsz időt a hobbidra vagy inkább maga alá temetnek a hétköznapi terhek? Megteszel mindent, hogy úgy élj, ahogy neked jó és építő? Egyedül a munka értelmét ismered el vagy képes vagy egyensúlyt teremteni az életedben? Ismered az Énidő fogalmát? Alkalmazod vagy inkább tervezed, hogy hamarosan el kezdesz végre élni? Ha csak most kezdesz élni, akkor eddig mit is csináltál!??!

30naposjegyzetKészítettem egy kis “ellenőrzőt”, amelyben monitorozni tudod, hogy hol tartasz, írhatsz bele magadnak emlékeztetőt vagy eredményeket, ha valami miatt kimarad egy-egy nap, akkor lásd, hogy melyik napot kell majd utólag bepótolnod, hogy közben velem tudj haladni a napi terv szerint. Arra is jó lehet, hogy feljegyezd, ha bizonyos elfoglaltságaid miatt sorrendet kell váltanod a napok között, hogy később visszatérj egy másik nap programjához.

Itt tudod letölteni: 30 napos napló

1. nap

Kerestem egy olyan 30 napos testmozgásos táblázatot, amelyet BÁRHOL és BÁRMIKOR elvégezhetek. Megjegyzem tele van az internet ezer ilyen támogató anyaggal, nem kell túl sok időt tölteni ezzel. Nézz magadra, van-e olyan testrészed, amely erősítésre szorul, fogyasztásra, formálásra. Tuti biztos, hogy mindenkinek van ilyen… én a comb- és fenékerősítésre szavaztam. Gyanítom, hogy ez sok férfinek, nőnek, hozzám hasonlóan nem lesz hátrányára, ha végigcsinálja.

Ha más terület jobban tetszene, akkor például szeretettel ajánlom figyelmedbe a “Laposhas szakértőt”, Bakos Zsuzsi életmód coach oldalán sok hasznos anyagot találsz hascsökkentésről és úszógumi eltüntetésről.

Íme a fotó, amit érdemes letölteni, kinyomtatni, táskába tenni vagy otthon a tükörre kiragasztani. Néhány perc minden nap, lehet pipálni az elvégzett munka örömét és haladni előre az időben, és persze az erőnlétben. Forrás: https://www.facebook.com/Hazitermeszetgyogyasz/

Bár gyanítom, hogy a szakmai anyag Fittalak Ritától, vagyis Balogh Rita személyi trénertől származik, tehát leginkább Neki jár a nagy köszönet a tervért!

30naposkihívás

Ha nagyon elvetemült vagy, és a pihenő napon is akarsz valami mozgást végezni, vagy eleve hasizom erősítést választasz, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt a 8 perces gyakorlatsort. Ha valakinek nincs alkalmanként 8 perce a mozgásra a napi 1440 percből, akkor az nem is akarja igazán a változást. Emlékszel rá! Onnan lehet tudni, hogy csinálni akarod, hogy csinálod! Ennyi.

…………………….

2. nap

A mai nap fókuszában a víz legyen, hogy képesek legyünk végig a 30 napos program során következetesen figyelni erre.

vízespoharAz emberi test kb. 70-75 %-a víz. Egyre több szakember vallja, hogy kb. 20 kg/1 liter víz fogyasztása ajánlott naponta, természetesen ezt erősen befolyásolja, hogy milyen mértékű fizikai munkát végzünk, mennyi időt töltünk forróságban, napon, vagy száraz levegőn, mennyit sportolunk, milyen ételeket fogyasztunk stb.  A vérben plazmaként, a sejteket is víz alkotja. Szervezetünk folyamatosan méregtelenít, bőrön keresztül izzadásként, a vizelet is méregtelenít, a vese, mint kiválasztó szerv pedig a vért mossa át.

Többek között a szervezetben lévő víz teszi lehetővé a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatban, valamint a salakanyagok kiválasztásában. Ezen kívül segíti a testhőmérséklet szabályozását, és az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását. Oldószerként is szerepet játszik testünkben, vivőanyag és hőtároló folyadék. Forrás: webbeteg.hu

Körbekérdeztem. Van, aki napi 2-3 pohár víz elfogyasztásnál rendszeresen nem produkál többet. Elgondolkodtam, hogy nekem is vannak olyan napjaim, amikor egyszerűen elfelejtek figyelni, aztán csak pillázok, amikor nap végére letörtebb vagy gyengébb vagyok az átlagosnál, esetleg a semmiből megérkezik a migrénes fejfájásom stb. Ismerős? Te mennyi vizet fogyasztasz naponta? Szóljon a mai nap arról, hogy figyeled magadat, próbáld számszerűsíteni, hogy mennyi az annyi. Ha ösztönösen jól megy, akkor nincs vele dolgod, de ha nálad is necces terület, akkor dolgozz ki egy eljárást (és figyeld magad több napon keresztül), hogy mindig készíts az íróasztalodra annyi vizet, ami épp kell, vagy vigyél magaddal üvegben, ha úgy tevékenykedsz illetve huzamosabb ideig leszel mozgásban.

WS_FEMAIL_WATER_2.jpgHa van kedved a reggeli arcmosás után csinálj egy fotót az arcodról, amit ismételj meg az időszak végén is. Szembesítsd magad az eredménnyel! Talán olvastad a cikket arról a hölgyről, aki 10 évet “fiatalodott” napi 3 liter víztől. Ha nem, akkor itt tudod megtenni.

Kár kihagyni szerintem. Egészségünkre!

 

3. nap

Ma újra a víz, de kicsit másképp. Mindenkinek szüksége van töltődésre, regenerálódásra, látszólag nagyon egyéni módon, mégis célszerű visszamenni kicsit az “alapokhoz”. Az ókorban, mielőtt az elemeket megismerte volna az emberiség, úgy tartották, hogy a világot négy őselem, a Föld, a Tűz, a Víz és a Levegő építi fel. A kémiai elemek felfedezésével ez az elmélet elvesztette tudományos jelentőségét, tudománytörténeti érdekességgé alakult. Spirituális, ezoterikus jelentősége viszont a mai napig fennmaradt. forrás: wikipédia

sétaavízmellettAz ember szerves része ennek a világnak, ezért olyan fontos a megfelelő kapcsolódása ezen ősi elemekhez. A 30 nap folyamán visszatérek még a többi elemhez is, de ezen a szép napon ma a vízzel kezdeném.

Mindegy, hogy családban élsz, gyerekkel szervezel programot, barátokkal vagy romantikusan társsal, esetleg egyedül… próbálj betervezni legalább egy fél órát arra, hogy megajándékozd magad a víz közelségével, azzal a nyugalommal, amelyet a látványa, hangja, hangulata adhat csak. Mindegy, hogy városban élsz és csak a folyó partra tudsz lesétálni fél órára vagy egy tó partján pihensz, esetleg a tenger morajlása kápráztat el! Teljesen lényegtelen. Nem fogadom el, hogy persze, de épp nincs senki, akivel programot szervezhetnél, hogy a vizet „bámuljad”. Tudod, hogy miért nem?! Nagy tisztelője vagyok Pál Feri atyának. Ő mondta egyszer: „Milyen nagy különbség van aközött, ha azt mondom, ma is egyedül voltam, vagy azt, hogy a mai délutánt magammal töltöttem.” Nos? Érted a lényegét? Indulás…

Cél az, hogy legalább hetente 1x legyen benne a táncrendedben a mai feladat.

 

4. nap

Legyen boldogság-naplónk!
boldogságnaplóEgy romantikusabb nő szeme előtt talán most megjelenik egy vidám kis füzet, színes borítóval, másoknak talán csak egy üres papírlap. A gyakorlatiasabb férfiak és modernebb nők inkább az okostelefonjukban kreálnak egy jegyzetet a boldogság-naplójuk számára. Teljesen lényegtelen. Az talán mégis fontos, hogy legyen leírva, mert gondolataink másodpercenként ezresével váltják egymást, sok, nagyon fontos gondolat nyomtalanul elillan, akármennyire is igyekszünk figyelni. Nem kell regényt írni, elég pár szó, napközben a villamosra várva, vagy este, ha minden elcsendesedett. 30 nap alatt képesek lehetünk megtanítani önmagunkat arra, hogy figyeljünk azokra az eseményekre, pillanatokra, mondatokra, találkozásokra, amelyek valóban örömet hoztak az életünkbe. Egy idő után gyarapodni kezd a szó, mondat vagy gondolat a “naplónkban” és újraolvasásuk elképesztő energiákat szabadíthat fel bennünk, felismerve, hogy mennyi-mennyi öröm vesz körül bennünket, amelyet egy-egy borús, lelkileg meggyötört napon képtelenek vagyunk érzékelni. Reményeim szerint 30 nap alatt képessé válhatunk megedzeni a szemünket és a szívünket arra, hogy érzékeljük a boldog pillanatokat magunk körül, hiszen ezek alkotják a mi valódi boldogságunkat… kár kutatni valami más, (talán nem is létező) egészen nagy után.

 

5. nap

Tanuljunk meg dicsérni! 13894857_sLátszólag könnyen megy, de figyeld, hogy mennyiszer megy szívből, könnyedén, akár egy ismeretlen ember felé is! Sokszor tűnődöm, hogy milyen természetességgel dicsérünk meg egy babakocsiban ülő apró embert vagy egy helyes kutyát, miközben talán rá sem nézünk a póráz végén álló gazdára. Ugye?!? Mától vegyük fel a tréning-programunkba, hogy minden nap keresünk valami (akár) egészen kicsit, amely miatt visszacsatolhatunk a másiknak, lehetőleg egy ismeretlen embernek. Akár a postán csekkbefizetés közben vagy az irodaház liftjébe szorulva valakivel 15 másodpercre. Kreativitásunkat használva gyakorlatozzunk, számtalan helyzet adódhat a nap folyamán. Ennek a feladatnak az lenne a lényege, hogy fejlesszük azt a képességünket, hogy meglássuk egymás értékeit, azon területeit, amelyek miatt elismerésre méltóak. Gyakran előbb szólunk, bírálunk, ha valami nem tetszik… de én azt az elvet vallom, hogy ha már építeni nem tudunk, akkor rombolni minek?! Előrébb visz bárkit, beleértve magunkat is?!? Kétlem! Minél nagyobb természetességgel sajátítjuk el ezt a képességünket, annál több értéket fogunk felfedezni a világban és meggyőződésem, hogy annál nagyobb gyakorisággal kapjuk vissza ugyanezt a környezetünktől. Nem hiszed? Nem is kell. Próbáld ki!

 

6. nap

vidámúszósapkaLépj túl a határaidon! Mindannyian tudjuk, hogy sokkal több van bennünk, mint gondoljuk ( 🙂 🙂 🙂 ) csak éppen ezer ok miatt ritkán lépünk túl a megszokott korlátokon. Ma arra bátorítalak, hogy nézz végig az életed bizonyos területein és teszteld le, hogy mire vagy képes. Akár munka, hobbi, sport… biztosan találsz valami olyan területet, amelynél megmutathatod önmagadnak, hogy a korábban hitt határ még bőven előrébb van, mint azt Te hitted. Nem akartam vizet prédikálni, miközben sunyin bort iszogatok, ezért egyből le is teszteltem. Tavaly késő tavasztól kora őszig rendszeresen jártam úszni. Meglepve észleltem, hogy idén eltelt fél év alatt egyetlen egyszer sem engedtem, hogy a víz jóleső simogatása közepette izmaimat munkára fogjam. Végre rávettem magamat. A korábbi 40 hossz állandónak tűnő eredményem után elképesztő könnyedséggel ment le az 50 hossz úgy, hogy talán még bőven maradt tartalék bennem. Ja, én nem rózsás úszósapkás, “fej kint tartós” uszikálás, mert az simán maradhat 80 utánra, vagy akkor sem feltétlenül… Neked mi lesz, ami bebizonyítja számodra, hogy simán át tudsz lépni a saját határaidon?

Cél az, hogy legalább hetente 1x legyen benne a táncrendedben a mai feladat.

 

7. nap

szemétA környezetünk akarva-akaratlanul hatással van az életünkre, a bennünk zajló folyamatokra. A mai feladat talán elsőre nehéz, mégsem tartom annak. Fel szoktál háborodni azon, hogy mennyi szemét hever az utcai szemetes körül, a mozi székei alatt, zavarnak a kutya-gumik, az elveszített papírcetlik, műanyag üvegek? Azon túl, hogy zavar és talán fejet csóválsz, mit teszel még? Ma az lenne a feladat, hogy járj nyitott szemmel és ha egyetlen dolgot “eltakarítasz” a saját és mások szeme elől, már tettél egy élhetőbb világért. Ismét bátorítalak, hogy légy kreatív! Például: abban a házban, ahol élek, kb. 10-12 lakás van. Van a zöld (háztartási) hulladéktároló mellett szorosan sárga és kék is. Mégis olyan sokszor találom a háztartási hulladék között a pillepalackot és a tésztás papírdobozt, hogy elképeszt. Egyik lakóról sem feltételezem, mégis rendszeres a látvány – valahogyan odakerül. Úgy döntöttem, hogy nem hagyom, hogy a méreg roncsolja a sejtjeimet, kioktatásba sem kezdek. Alkalmanként 1-2 percet szánok arra, hogy ami menthető, azt kimenekítsem és a szelektív kukába tegyem. Én így döntöttem. Te hogy?

Cél az, hogy legalább hetente 1x legyen benne a táncrendedben a mai feladat.

 

8. nap

médiaFüggetlenedjünk a befolyásoló, manipulatív médiától! Tudom, nem mondok újat azzal, hogy milyen mérhetetlen rombolást képes végezni tudatunkban a média a töménytelen negatív vagy értelmetlen, semmitmondó híreivel. Tudjuk, mégsem állunk ellen.

“Ráadásul ezen negatív hírek legtöbbje olyan, mint a drog. (…) A negatív hírekkel ezt képesek elérni, ugyanis bizonyított tény, hogy a hírek tanult tehetetlenségre nevelnek, és hajlamosabbak leszünk egy pesszimistább, érzéketlenebb, szarkasztikusabb és fatalistább világlátásra.” forrás: legendavadasz.hu

A mai gyakorlat során próbáljuk ki legalább hetente 1x, hogy csendben autózunk, maximum zenét hallgatva, de mindenképp a rádió hírei nélkül. Az újságos-polc előtt ácsorogva elégedjünk meg a borítók fotóival és a heti bulvárt hagyjuk ott másoknak. A televízió is ugyanolyan jól elácsorog a sarokban, ha ma bekapcsolás nélkül marad és a facebook is türelmesen megvár, ha időnként “kitisztítjuk” a szervezetünket. Aki függőségben él a médiától, annak talán elképzelhetetlen számára, mégis bátorítalak, hogy tegyél egy próbát. Meg fogsz lepődni!

9. nap

teliholdA mai nap azért különleges, mert a déli órákban Telihold van. Gyakorlatunk így ezzel kapcsolatos. Sokszor bele sem gondolunk, hogy micsoda rendszert és egyensúlyt teremt a Föld és rajta minden élőlény számára a Hold – akár a gravitáció kapcsán, a természeti jelenségek, éghajlat viszonylatában vagy épp az árapály jelenséget figyelve, melyet a Hold és a Nap vonzásának befolyása okoz. Bámulatos az egész rendszer, amelyben az Univerzum egészét csodálhatjuk! Mivel a hormonháztartásunk működése és a Hold változásai között sokan, sokféle összefüggést fedeztek fel, ezért talán nem nehéz elfogadni azt sem, hogy érzelmeinkre is hatással van a Hold és változásai. Megfigyeltem, hogy gyakran érzékenyebb vagyok, sírdogálós vagy befelé fordulós, elmélkedősebb vagy épp hisztisebb. Nálad is vannak “kilengések”? Kevesen vannak, akik semmilyen formában nem érzékelik a Hold változásait. A mai nap kapcsán javaslom, hogy engedd be az életedbe a spiritualitást, ami semmi különlegest nem jelent, csak annyit, hogy keresed a dolgok mögötti összefüggéseket. Hetente legalább 1x adj magadnak 10-20 percet, amikor elcsendesedve céljaidra fókuszálsz vagy meditálsz, mantrázol, lebegsz, vizualizálsz, teremtesz, KÉPzelsz… Hogyan? Ami számodra leginkább segíthet, hogy sejtjeid regenerálódjanak, energiákkal töltsd fel a szervezetedet, elmédet elcsendesítsd, erőidet összpontosítsd és harmonizáld önmagadat.

Korábban írtam egy cikket a Telihold szertartásról, amit érdemes ma megcsinálnod. Telihold a jó és építő kívánságok megfogalmazásának ideje  – ezért célszerű elgondolkodni azon, hogy mit is szeretnénk igazán. Itt találod a részleteket…

 

10. nap

testápolásElsőre nagyon egyszerű feladatot hoztam a mai napra. Csinálj valami (látszólag) értelmetlent, ajándékozd meg magadat néhány perccel, amely csak rólad szól, érted van.

Felgyorsult világunkban megszoktuk, hogy szétszakadunk, rohanunk, ezer irányba figyelünk, rangsorolunk, lemondunk, átszervezünk, megfelelünk. Nehéz, sokaknak talán reménytelen másképp csinálni, nem is erre akarlak rávenni. Hetente legalább 1x vagy 2x szánj Magadra 10 percet, amikor mások számára értelmetlen vagy fura dolgot csinálsz, de Neked örömet okoz. Igazi örömet.

A gépies, megszokott mozdulatok helyett pl. ha szoktál magadra kenni testápolót, akkor lassítsd le a mozdulatokat, figyeld meg, ahogy beszívódik a testedbe, érezd, hogy vagy, hogy szereted magadat, legyél a középpontban. Másik ötletem, hogy egy park közelében, vagy otthon a kertben, a strandon, ahol van fű, rét, föld… ott vedd le a cipődet, zoknidat, szandálodat, papucsodat… és (akár dudorászva) sétálj néhány percet, hogy érezd kapcsolatodat a Földdel. Bármi jó lehet, ismét a kreativitásodra lesz szükség, hogy a Te saját bejáratú 10 percedet kitaláld, megteremtsd és megéld! Nosza!

 

11. nap

álomtáblaA mai napra egy izgalmas és kreatív feladatot hoztam. Mennyire vagy tisztában a céljaiddal? Álmaid milyen mértékben támogatják az irányt, ahova tartasz, amire vágysz? Ma tereljük “irányba” a gondolatainkat, hogy figyelmünk energiái összpontosuljanak és ezzel is támogassuk a vágyott célokat. Készíts gondolat-kereket vagy álom-faliújságot! A faliújság nagyon egyszerű, veszel egy sima parafa táblát, amelyre képeslapokat, fotókat, újságból kivágott vagy web-ről kinyomtatott képeket teszel, amelyek a leginkább szimbolizálják álmaidat, céljaidat. A gondolat-kerék is hasonló, fogsz egy üres A/4-es lapot, rajzolsz rá egy nagy kört, amelyet 6-8 szeletre osztasz. Minden egyes szeletbe beragasztasz 1-1 fotót, amely számodra üzenettel bír, amely emlékeztet, amely “mederben tart”, segít fókuszálni. Sokan idióta dolognak tartják – nem is csinálják, sőt másokat megmosolyognak, míg többen, akik kipróbálták, meglepve tapasztalták, hogy néhány hónap, fél év, év múlva cserélni kellett a szeleteken pár fotót, mert sok megvalósult így vagy úgy belőle. Az álom-tábla vagy a gondolat-kerék kerüljön olyan helyre, ahol sokszor látod (munkahelyeden az asztalod mellett, otthon a szekrény falán stb.)!  Kipróbálod? Én felragasztottam az ágyam mellé a polcra, hogy minden ébredés után ránézhessek, sőt egy kicsinyített verziót a naptáramban is hordok magammal…

 

12. nap

Egy csoda a lényed! Ezt a gyakorlatot már többször kipróbáltam és szinte mindig működik. Nem kell hozzá semmi, csak Te és az utca, amikor átkelsz a túloldalra. zebranSzerencsés esetben még zebra is van, ami segít emlékeztetni a gyakorlatra. Amikor állsz a pirosnál és arra vársz, hogy hamarosan indulhatsz, gondolatban szedd össze magad. Mély levegő, egyenes derék, nyílt tekintet, határozott lépések – a lehető legjobb formádban mész át az utcán… és gondolatban még azt is hozzáteszed, hogy a zebra előtt ácsorgó autósok a zöldre várva pontosan azt fogják érezni, hogy igen, ez a Nő/Férfi nagyon rendben van, kisugárzása szinte bekúszik az autóba, kézzelfoghatóan magas rezgése irigylésre méltó. Maximum fél perc, minél többször gyakorolod, annál több értékes dolog jut eszedbe magadról, amely miatt tényleg úgy érezheted, hogy a zebrás sétád igazi ajándék a világ felé, nem beszélve arról, hogy a legnagyobb nyertese Te magad leszel. Első néhány alkalommal inkább görcsösebb lesz, mint sikeres, de hidd el nekem, hogy el lehet jutni arra a szintre, hogy valóban a város legvonzóbb vagy legizgalmasabb személye vonuljon át azon a bizonyos zebrán. Mély levegő…  és…  indulás!

 

13. nap

ruhásszekrényA belső rend látszódik kívül is! A mai nap feladata az eddigi legnagyobb kihívást jelenti a számomra – aki ismer, tudja. 🙂 Gyanítom, hogy hozzám hasonlóan sokaknak nehéz megválni a tárgyaitól, ruháitól, cipőitől vagy épp könyveitől… (kinek, mitől – mindenkinek meg van a saját köre) bármitől, amihez valami miatt ragaszkodik, aki gyűjtő vagy egyszerűen jólesően nosztalgiázik bármi felett. Jól sejted! Ma az lesz a feladat, hogy körbenézz otthon egy kicsit kritikusabb szemmel és néhány napon belül összekészíts egy doboz “valamit”, ami energetikailag lehúz, blokkol, mert igazából már nincs szükséged rá, csak megszoktad. Dobd ki, ajándékozd el, add el, bármi jó, ami számodra jó. Cél az, hogy teremts új energiákat magad körül, hogy legyen hely az újnak, áradhasson a frissesség. Ahogy elindul a folyamat, úgy megy egyre könnyebben. A mütyürjeimet már beadtam a Garázsvásárba, hogy jelképes összegekért továbbadjam annak, aki örülne neki illetve hétvégén már gyűjtöttem egy doboz ruhát, amit miután elvittem az anyukámhoz, hogy ajándékozza el a templomban a rászorulóknak… kinyitottam és elképedve láttam, hogy mennyi mindentől próbáltam megválni. 1 percre elbizonytalanodtam, gondoltam, hogy pár dolgot visszacsempészek, de aztán megembereltem magamat. Sőt! Hétvégére megígértem egy újabb dobozt magamnak. Most a cipőimet válogatom át.

És te?

 

14. nap

beszélgetniTudunk vajon beszélgetni? Úgy igazán, mélyen, egymásra odafigyelve, a másik gondolatait hagyni, hogy kibontakozzon és arra reagálni, nem közben a saját mondandónkra figyelni? Megy? Ha nem megy, akkor dédelgetjük a haragot, hogy a másik mikor nem hívott vissza, miért nem keres? Inkább lemondunk a társaságáról, mert ragaszkodunk sértettségünkhöz? Esetleg annyira rohanunk, hogy fel sem tűnik a beszélgetések ritkulása? Bizonyos statisztikák szerint, ma egy fejlett civilizációban élő párkapcsolat szereplői átlag 8 percet beszélgetnek. Lehet, hogy torzít, lehet, hogy sarkít, de nekem a többszöröse is kevésnek tűnik. Mai feladatunk, hogy kezdeményezzünk őszinte, érdeklődő beszélgetést valaki olyannak, akinek nagy szüksége van erre. Szerintem nem kell túl sokáig szemlélődnünk a környezetünkben… Tartalmas és építő gondolatokat kívánok mindannyiunknak!

Cél az, hogy legalább hetente 1x legyen benne a táncrendedben a mai feladat.

 

15. nap

gondolkodvaElérkeztünk félidőhöz. Pont ezért egyszerű feladatot hoztam magunknak mára. Nézzünk ki a fejünkből! 🙂 Meditálni lehet egy buszon vagy villamosmegállóban, otthon, a parkban, a kocsiban a zöld lámpára várva. Bárhol. Benne vagyunk egy “átrendezésben”, mármint ami az életmódunkat vagy életstílusunkat jelenti. Akarva, akaratlanul napról-napra új szemmel látjuk a világot és benne magunkat. Ugye?! Így a program felénél bátorítalak, hogy gondold át Te is, hogy mit vársz a következő évtizedeidtől, merre tartasz, mire alapozol, honnan jön az energiád, mi ad erőt, mi épít, milyen értékeid vannak és kihoztál-e mindent abból, ami rendelkezésedre áll abban az életben, amelyet épp élsz. Nem lesz olyan nehéz, hidd el… és ez a bambulás még komoly eredményeket is hozhat.

 

16. nap

Csökkentsük a mérgeket magunk körül! Ma nem a belső mérgeinkről akarok írni, sokkal inkább azokról, amelyeket felhalmozunk magunk körül. Sétálj körbe a lakásodban és nézd meg, hogy mi vesz körül. Vizsgáld meg a gyógyszereidet, arckrémedet, testápolódat, fogkrémedet, élelmiszereidet! Mennyi kőolajszármazék, fluor vagy épp kemikália van bennük? Van tudatosságod arra, hogy dönthetsz másképp is? Nem tudok fontosabbat, mint egészségünk megtartása. Korábban írtam egy cikket, érdemes visszanézni: Betegség mögött a lélek üzenete – ma sem gondolom másképp. Ha szívesen raknál rendet a krémeid között, akkor ajánlom figyelmedbe egy másik korábbi cikkemet: A szépség világa Annyira megérintett a téma, hogy akkor több cikket is írtam ezzel kapcsolatban, ha érdekel, akkor itt tudsz Te is belekukkantani:

Tudtad? Összetevők csökkenő sorrendben, szaknéven

“Titokzatos” latin nevek a krémek összetevői között

A kőolajgyártás mellékterméke egyáltalán nem mellékes

care for beautiful woman legsHa pedig a gyógyszereidtől szeretnél megszabadulni – amelyeket semmiképp ne dobj a kukába, hiszen bármelyik gyógyszertár soron kívül visszaveszi, akkor tiszta szívemből ajánlom a természetes, szelíd gyógymódokat, amelyek rendszeres használata biztosítja, hogy gyógyszereinket csökkenteni tudjuk majd végleg elhagyni. Sok módszer létezik, mivel én a talpreflexológia mellett tettem le a voksomat jó néhány évvel ezelőtt, ezért ezt ajánlom a figyelmedbe. Már heti 1 alkalom hozzájárul ahhoz, hogy öngyógyító folyamatainkat beindítsa és minden fajta méreg nélkül, mi magunk teremtsünk harmóniát a testünkben (és lelkünkben) megborult egyensúly tekintetében.

 

17. nap

aluszka1Alszunk jól… és eleget? Tudom, nagyon fontos, hogy éjszakai baglyok vagy épp hajnali pacsirták vagyunk, mégis fontosnak tartom, hogy a testünk biológiai órája szerint is éljünk olykor. Tudtad, hogy az idegrendszer 22.00 és éjfél között regenerálódik? Ha rendszeresen kávézol vagy energiaitalokat töltesz magadba, valószínűleg jól bírod a pörgést és egyáltalán nem igénylen ebben az időszakban zajló alvást, mégis időről-időre adjuk meg a szervezetünknek, hogy az idegrendszerünk is kipihenje magát, úgy igazán. Ideális lenne, ha a mai feladatot legalább hetente 1x sikerülne beiktatnod az életedbe..

 

18. nap

kezekLégy részese a Varázslatos Pillanatok Mozgalomnak! Nem hallottál róla? Nem lep meg, részben én kreáltam ezt a kifejezést a többek által már korábban kidolgozott és publikált fogalomból… 🙂 de szerintem máshogy, máshonnan tutira olvastál már róla vagy akár ki is próbáltad. Pillangóhatásnak is szokták nevezni,  ha mi valami jót teszünk, akkor az begyűrűzik mások életébe és képes láncreakcióvá alakulni. A varázslatos pillanatokat úgy tudjuk előidézni, ha másokat ajándékozunk meg ezzel. Nem kell valami különleges dologra gondolni, pontosan az értékének nincs igazán jelentősége. Tegyünk valami jót, intézzünk el valamit, fizessünk be valamit más helyett. Minden részletet itt írtam le…. Tegyél egy próbát, figyeld magadat, a benned lejátszódó érzelmi folyamatokat, lehetőleg mindezt elvárások nélkül!

Cél az, hogy legalább hetente 1x legyen benne a táncrendedben a mai feladat.

 

19. nap

könyvekközöttAz olvasás fejleszti a képzelő erőnket, növeli a kreativitásunkat, saját új gondolatokra ösztönöz, inspirál. Állítólag olvasás közben fizikailag megváltozik agyunk struktúrája. Mennyit olvasol mostanában? Nem, nem a bulvármédia képes újságaira gondolok és nem is a facebook hírfolyamra!  Bátorítalak, hogy vedd le a régen olvasott kedvenc könyvedet a polcról, vagy nézz körül, hátha van olyan, amely időtlen idők óta vár arra, hogy kézbe vedd és belelapozz. Annak is elképesztő energiája van, amikor adsz magadnak fél órát és besétálsz egy könyvesboltba, engedve a megérzéseidnek és beleolvasol valamibe, ami esetleg magával ragad, tanít, támogat vagy egyszerűen egy képzeletbeli világba repít. Legyen az regény, verseskötet, ismeretterjesztő-, valamilyen tudást elmélyítő- vagy útikönyv, hidd el egészen új dimenziókat nyit meg benned.

Cél az, hogy legalább hetente 1x legyen benne a táncrendedben a mai feladat.

 

20. nap

tábortűzAhogy az elején mondtam, vissza fogunk térni a négy ősi elemhez a program során, mert mindegyikkel fontos, hogy harmonikus kapcsolatban tudjunk maradni. Ma fókuszáljunk a tűzre! Télen, amikor hideg van, előszeretettel gyújtunk gyertyát a lakásban. Nyáron inkább az esti tábortűz mellett esünk révületbe, földöntúli megnyugvást generálva a lelkünkben. Egy-egy esős napon én otthon előszeretettel gyújtok nyáron is füstölőt, gyertyát, vagy épp illóolajat párologtatok. Energetizálja a teret, jó hatással van a szobában tartózkodókra, tértisztításhoz is jó. A tűz az isteni energiát, a feltámadást és a megváltást is jelképezi. Ahogy ráhangolódunk a tűz elem energiáira, úgy kapcsolódunk és töltődünk belső, Isteni energiáinkkal. Legfontosabb tűz elem a Nap. Amikor a Napot nézzük, elmerülünk fényében, akkor egy olyan pillanatnyi meditatív állapotot vagyunk képesek előidézni, amely során egy csodálatos aranygömbként ragyog a saját lelkünk is. Ezen felül, talán hallottál a tűzmágiáról is, amelynek az a lényege, hogy számba vesszük rossz szokásainkat, hiedelmeinket, téveszméinket, összeírjuk egy fehér lapra. Célszerű végiggondolni, hogy mit vagyunk hajlandóak elengedni, magunk mögött tudni és jelképesen útjára engedjük az egészet azzal, hogy elégetjük a papírlapot. Nem kell túl gyakran ilyen szertartásokat végezni, hallgass a belső hangodra, tudni fogod, hogy mikor van itt az ideje!

 

21. nap

havaneseTudtad, hogy a kutyatulajdonosok egészségesebbek és így tovább is élhetnek, mint azok, akiknek nincs háziállata? A Michigan egyetem kutatói megállapították, hogy a kutyatulajdonosok hetente 2-3 órával többet gyalogolnak (sokan kocognak vagy akár futnak), mint a nem kutyások. Nem befolyásolja döntésüket a szél vagy az eső és a lustaságot is minden nap legyőzik önként vállalt kötelezettségük miatt. A testmozgáson túl a kutatók rámutatottak arra is, hogy kutyatartásnak pozitív lelki és társadalmi vonatkozásai vannak, hiszen a kutyáról való gondoskodás, a kutya által kapott és az állatnak adott szeretet nagyon jó hatással van a gazdik életminőségére. Nem arra akarlak rávenni, hogy már ma délután vegyél egy kutyát, főleg akkor, ha egyáltalán nem illeszkedik az életkörülményeidhez! Ha van, akkor örülj neki és tudd, hogy ez a fantasztikus szeretet és a vele való foglalkozás milyen jótékony hatással van az életedre és az egészségedre. Ha nincs, akkor legalább hetente simogass és szeretgess meg egy kutyát a barátaidnál, családodnál, sétálj velük együtt, nagyszerű beszélgetések kerekedhetnek közben. Ha pedig se kutya nincs, se kutyás barát, akkor jusson eszedbe a régi mondás: A kutyát minden nap le kell vinni sétálni, akkor is, ha van és akkor is, ha nincs! 🙂

 

22. nap

listáinkA kedvenc számom, 22. Ennek megfelelően egy kedvenc coaching gyakorlatot hoztam a mai feladatként. Kicsi nyugi kell, valami féle béke magunk köré, elcsendesedés, befelé figyelés. Kezedben egy fehér lap és egy jó toll. Annyi a dolgod, hogy a lap tetejére felírod nagy betűkkel, hogy… Különleges vagyok, mert…

Aztán indulhat a lavina, megállás nélkül írd fel sorban mindazt, ami ezzel kapcsolatban magadról eszedbe jut. Régebben a Nő-Erő építő tréningeket csináltuk ezt a feladatot a lányokkal. Időnként hosszas tűnődés után 5-10 sor megjelent a lapon.  Az is jó, természetesen, de ne add alább, hidd el, hogy sokkal több érték van benned, mint azt mos hirtelen gondolod. Jönnek majd sorban a felismerések, és egy idő után azonnal, akár álmodból felkeltve képes leszel felsorolni több tucattal is, ha már kellő önismerettel feltérképezed és rácsodálkozol saját értékeidre.

23. nap

kóstolóHa nyitottság van, minden van! Szerinted is? Mai feladatunk az lenne, hogy nézzünk rá saját viselkedésünkre, elemezzük, hogy mennyire van keresztben a karunk magunk előtt (tudod, akkor már csak önmagunkat öleljük!), milyen mértékű az a nyitottság, amiről mindenki azt gondolja, hogy nincs gondja vele, és talán pont ez a gond vele. Hidd el, meg lehet lépni… ha fáj a fogad tőle, nem lep meg, mert nekem is fontos feladat ezt meglépni. Hogyan? Próbálj ki egy új sportágat, menj be egy ismeretlen uszodába/tornaterembe. Főzz vagy kóstolj egy új ételt, igyál valami ismeretlen italt, menj új társaságba, nézz meg egy mozifilmet, amelyre korábban nem voltál kíváncsi, beszélgess a szomszéddal, akivel eddig csak félig köszöntetek egymásnak. Hosszú a sor, szerintem Te sokkal jobban tudod, hogy melyik az a terület, ahol Te sokkal-sokkal nyitottabb is lehetnél, ha akarnál. Akarsz?

24. nap

Ha nyáron kezded el a 30 napos új élet programodat, akkor bizonyára nem okoz gondot a mai feladat, de télen sokkal nehezebb beilleszteni a napi rutinba. Miért? Mert utolsó pillanatig alszunk, rohanunk, túl sok mindent szeretnénk reggel elintézni vagy csak nem szeretjük a hideget.

Miről van szó? Igen, a szellőztetésről! Jó időben is fontos az intenzív szellőztetés, de télen ez még inkább égető! Miért? Télen tele van a szoba állott levegővel, betegségek melegágya, terjednek az alattomos penészgombák és társai. Ha a reggeli fogmosás, fésülködés idejére sikerül beillesztened, hogy mindezt következetesen minden reggel nyitott ablaknál végezd, akkor nagyon sokat teszel saját és környezeted egészségéért. A téli szakszerű szellőztetés lényege, hogy 5 percre nyitjuk csak ki az ablakokat, hogy ne hűljenek le a falak és bútorok, ne csak résnyire nyissuk, inkább úgy, hogy intenzíven,  jól mozogjon a levegő.

25. nap

Teljesen mindegy, hogy karcsú vagy, esetleg némi túlsúllyal küzdesz, az egészség megteremtése vagy inkább megőrzése elemi érdeked. Jó dolog megöregedni, hosszú életet élni, de csak akkor van értelme, ha ezt testi-leli-szellemi egészségben tudjuk megélni. Amikor az egészségünk megtartását célozzuk meg, érdeme első körben a természet kincsei felé fordulni, éppen ezért hókuszpókusz helyett, ma a citrom fogyasztását ajánlom beiktatni napi rutinunk részeként. Sok helyen olvashatunk arról, hogy a citrom természetes zsírégető és “fogyasztószer”.

lemonA citrom hatása, általános jótékony tulajdonságai (forrás: fogyas.info):
• Serkenti az emésztést, erősíti a gyomorfalat.
• Lúgosító hatású, és kiválóan oltja a szomjat.
• Segíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését.
• Szépíti a bőrt, csökkenti a haj és fejbőr zsírosodását.
• Bioflavon-tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és regenerálja a véredényeket.
• Magas C vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, megelőzi a meghűléses betegségeket, csökkenti azok tüneteit.

Én hetek óta reggeli előtt és az esti fogmosás előtt, közvetlenül alvás előtt 1-1 citromot kicsavarok, kevés vízzel hígítom és úgy fogyasztom. Tudni kell, hogy a sok helyen megtalálható citrom-diétát (amikor növeljük egészen 9 citromig a napi adagot, majd újra csökken az adag) csak kúraszerűen szabad használni, egy évben maximum 2x, míg az általam javasolt reggel-este 1 citrom rendszeresen vagy akár kampányszerűen, időszakosan is alkalmazható 2-3 hétig, majd szünet után ismét.

26. nap

kertészkedésA keleti kultúrákban fontos szerepet tulajdonítanak a földdel való érintkezésnek. Tavasztól-őszig igazából nincs is ezzel gond, nem lehet lehetetlen kihívás. Még az erkély nélküli lakásban is van ablakpárkány, ahol miniben kertészkedhetünk, cserepes virágunkat gondozhatjuk. Ha már van teraszunk vagy saját kertünk, akkor aztán végleg megszűnik az akadály, a növényekkel való foglalkozás, maga a föld érintése képes arra, hogy megnyugtasson, lelassítson, energetikai állapotunkat harmonizálja. Egészen addig, amíg nem tapasztaljuk meg, csak kívülről szemléljük, hogy mit adhat néhány önfeledt óra a teraszon, kertben, nem lehet átadni az élményt, érzést. Ha teheted, tegyél próbát, kertészkedj, ha nincs saját, akkor család, barátok kertjében sétálj legalább olykor-olykor mezítláb a fűben, ha engedik akár ragadj fűnyírót, segíts az átültetésben, gyümölcsszedésben. Ha sehogy sem jön össze, legalább a közeli partban sétálj kicsit, teríts pokrócot a fűre, heveredj le, érezd a föld közelségét, engedd meg, hogy megéld azt a varázslatos állapotot.

27. nap

folytatás következik… 🙂

 

Szeretettel visszavárlak!

Hegedüs Erika
életvezetési tréner, coach

kösziamegosztást

Comments

comments

30 nap alatt új élet? Miért ne?! bejegyzéshez 12 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?