Egy gondolat mára
  • Mindannyian saját sorsunk kovácsai vagyunk. Gondolataink körülményeket vonzanak és teremtenek. Ahogyan mi változunk, úgy változnak a körülményeink is… Amíg nem tanuljuk meg a leckéket az eladósodásról, a munkáról, a partnereinkről, addig vagy ugyanannál a leckénél ragadunk le, vagy ugyanazokat a leckéket kapjuk különböző csomagolásban. Ilyen az élet! Andrew Matthews

Mit kezdjünk az akadályainkkal?

akadályokon keresztül“A legfontosabbnak azt tartom, hogy ne fogadjuk el, hogy valami baj van velünk és mindig valahol máshol kellene tartanunk, mint épp ahol vagyunk. Úgy és ott vagyunk jól, ahogy és ahol vagyunk. Jelenleg. Az OK, hogy úton vagyunk, változunk, tanulunk, alakulunk…”

Interjúra hívott Nagy Tünde, a Tintafolt bloggere.
Nagyon elgondolkodtató kérdéseket kaptam tőle, amelyek igazán megérintettek:

Tünde: Akadályok mindenki életében vannak. Mindenki meg kell küzdjön legalább egyszer valamivel élete során. Van, aki többel. Van, aki hamar túljut a problémákon, de vannak olyanok is, akiknek idő kell az akadályok leküzdéséhez. A témával kapcsolatban a mostani interjút Hegedüs Erika, életvezetési trénerrel, a Több van benned, mint gondolnád blog írójával készítettem. Erika amellett, hogy számos jó tanácsot ad a problémák megoldására és kezelésére, saját életakadályairól is beszámol.

A rovat e havi témája az életakadályok. Megosztanád, kérlek, hogy te milyen akadályokkal találkoztál eddigi életet során? 
Mindannyian kapunk olyan életeseményeket, amelyek megállítanak, új irányokba vezetnek, váratlan kanyarokkal tanítanak, új kihívások elé állítanak. Legtöbbször betegség, haláleset, munkahely elvesztése, válás és más, fájdalmas veszteség, hiány megélése formájában toppannak az életünkbe. Nekem mindegyikben volt részem, amelyek sokat elvettek tőlem és még többet hozzám adtak. Még csak 20 éves voltam, amikor az édesapámat hosszú betegség után, nagyon fiatalon elvesztettem. Azt hiszem, hogy a kórházi ágyon ücsörgésem hónapjai tettek felnőtté és mutatták meg azt, hogy nem minden történik pontosan úgy, mint egy lányregényben. Harmincas éveim legelejéig egy trendi, stresszes és felelősségteljes munkával, multinál pörgő városi marketinges csaj voltam, sok baráttal, programmal, pénzköltéssel, felszínes örömökkel. Aztán egy sclerosis multiplex nevű betegség megállásra késztetett. Egyértelművé vált, hogy ha nem változtatok a hajszolt életemen, akkor akár tolókocsiba is kerülhetek. A betegség üzeneteinek feltárása annyi új utat mutatott meg, hogy gyökeres életmódváltásba kezdtem, új dolgokat kezdtem tanulni, amely folyamat végére életvezetési tréner lettem. Az akadályokból előnyt kovácsoltam, megtaláltam a gyógyulásom felé vezető utat és olyan hivatásom lett, ami folyamatos áramlásban tart és segít a hullámvölgyek kezelésében. Az akadály-lista még nem teljes, hiszen hosszú évekig próbálkoztunk kisbabával, de az Égiek másképp gondoltál. A férjemmel bár a mai napig jó barátságban vagyunk, a sok kudarc külön utakra vezetett, így válás lett a közös és szépen induló történetünk vége.

Az akadályok az életünk részei. Sőt, az életakadályoknak haszna is van. Például a megerősödés. Te meg tudtál erősödni, miután egy problémát sikeresen megoldottál?
Igazából mindegyik akadály egyesével, magában is elég lenne, de így csomagban tűnhet elviselhetetlen tehernek, de a szívem mélyén úgy gondolom, hogy mindenki pontosan annyit kap a sorstól, amennyivel meg tud birkózni. Ha képesek vagyunk meglátni a bennünk szunnyadó erőt, bontakozó képességet, akkor a belső ragyogásunk nem tud eltűnni, bármennyi probléma is nyomja a vállunkat. Minden fájdalom képes enyhülni, átalakulni, így tovább léphetünk és nem ragadunk bele a problémás, fájdalmas emlékek dédelgetésébe.

Problémákat számos módon megoldhatunk. Mik a te módszereid?
Nekem az válik be leginkább, hogy egyszerre nézem a saját életem kívülről és engedem megélni teljesen belülről. Ez a kettősség olyan kombó, ami kellő bölcsességet biztosít. A másik az egyéni felelősségvállalás fontossága. Ha mindig őszinte szívből el tudom mondani, hogy minden tőlem telhetőt megtettem az adott ügy érdekében, akkor tiszta marad a lelkiismeretem és nem kergetem magam egy végeláthatatlan önmarcangolásba.

az interjú további része a TINTAFOLT blogon folytatódik…

Tintafolt blog

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?