Egy gondolat mára
  • Mindenki, aki besétál az életedbe, megtanít valamire. Még akkor is tanítanak téged, ha az agyadra mennek, mert ilyenkor megmutatják határaidat. Andrew Matthews

Millió ok a boldogságra

Gondolkodtál valaha azon, hogy van-e bármi okod, hogy hálás legyél az életedért? Hogy örülj bárminek, hogy kimondd, hogy legalább egy okod van a boldogságra? Szerencsésebbek sosem gondolkodnak ezen, csak élik az életüket, benne ezer csodálatos vagy kevésbé az pillanattal, amit jól meg is élnek mindig. Mások? Nos ők azok, akiket ha rávezetünk, hogy legalább millió okuk van a boldogságra, akkor sem hiszik el, mert nem tudják úgy látni, úgy érezni. Az Uplifting Events I. Lelki Egészség Nap: Önelfogadás, mint a sikeres élet kulcsa címmel egészen rendkívüli, első percétől az utolsóig színvonalas programot hozott össze. Nehéz visszaadni az élményt, én mégis teszek egy próbát. Ha egy töredéke átmegy hozzád, már megérte.

Miért volt szenzációs?

Mindenkinek másért, gondolom… nekem azért, mert nagyon hasonló előadókat választottak a szervezők. Profik voltak. Egyikük sem hozott jegyzetet, leginkább nem támaszkodott prezentációra. Végigbeszéltek 1-1,5 órát folyamatosan, szemkontaktust tartva a hallgatósággal, érthetően és összefüggéseiben is követhető módon. Lenyűgöztek, hogy OTT voltak teljesen.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus neve sokak számára ismerős lehet, hiszen gyakorta megfordul a médiában, olvashatjuk írásait, láthatjuk TV-interjúit. Előadásainak anyagai is szép számmal fent vannak videómegosztókon. Fontos munkát végez, mert fiatalsága ellenére hatalmas tudás és tapasztalás van mögötte, ráadásul nagyon fogyasztható formában tálalja az emberi lélek útvesztőinek színét és fonákját. Előadásából talán azt emelném ki, hogy elképesztő mennyiségű ember továbbra is 2 soros megoldást kér írásban olyan problémájára, ami esetleg évek óta bonyolódik. Megerősített abban, amit ezerszer ismételgetek írásaimban, hogy máshol tartunk, más erőtartalékokkal rendelkezünk, nem lehet egyen-megoldásban gondolkodni. Veszélyesek azok a cikkek, előadások, amelyek azt sugallják, hogy ez, vagy az könnyen megoldható, mert valakinek sikerült. Miért? Csak újabb kudarc generálódik bennünk, ha végigcsináljuk a javasolt utat, aztán jól nem sikerül. Egyéni történetek vannak, így egyéni megoldást kell keresni. Nincs mese.

Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta munkássága talán leginkább a szomatodráma kapcsán lehet ismerős. Nagyon komoly témákról beszélt, miközben könnyesre nevettük magunkat, szórakoztató, egyedi humorának köszönhetően. Fontos aspektusából mutatta meg a bennünk feszülő kettősséget: egyszerre vagyunk a világ közepe és éljük meg azt, hogy aprócska porszemek vagyunk a világmindenségben. Emlékeztetett bennünket, hogy az állatok semmit sem csinálnak fél-szívvel… mi emberek annál inkább, annál többször. Nem lehet már csak akarattal élni, szívből is kell, hogy élvezni is tudjuk azt, amit csinálunk. Derültséget okozott, amikor javasolta, hogy lehetőleg ne komoly betegen kezdjük olvasgatni azt a könyvet, ami részletesen ismerteti, hogy mit szoktak bánni leginkább a haldoklók, mert akkor csak beállunk a sorba és erősítjük a statisztikát. Érdemes lenne jó időben tisztában lenni mindezzel, hogy legyen időnk és erőnk módosítani az ösvényen.

Domján András hipnoterapeuta és agykontroll oktató. Jó tíz éve végeztem az édesapjánál, Domján Lászlónál az Agykontroll tanfolyam különböző szintjeit. Profi előadói stílusa, férfias orgánuma, hanghordozása, gesztusai nagyon szépen visszaköszöntek Andrásban, miközben felhívta a figyelmet arra, hogy mintakövetés jellemez bennünket, amit ő is megélt (pl. betegség vagy a siker definíciója kapcsán) és szerencsére fel is ismert. 8-9 éves korunkig úgy működik az agy, mintha folyamatosan relaxált állapotban lenne. Rendkívül befogadó. Kedvet csinált, hogy felfrissítsem agykontrollos emlékeimet, sőt a hipnoterápia irányába is nyissak. Olyan jó gondolattal bocsátott utunkra: Ha vállalom a felelősséget a döntéseimért, akkor beigazolódik, hogy azok jó döntések. Az előadása tele volt személyes vagy kézzelfogható példával. Szünetben azon gondolkodtam, hogy ha papírt és tollat ragadnék, konkrétan le tudnám-e írni azonnal, hogy mit is szeretnék. Nem azt, hogy mit nem! Nem bizony. Azt, amit szeretnék. Hogy vagy Te ezzel?

Mosolyka követte a sort. Hozleiter Fanny, Mosolyka boldogságkutatónak aposztrofálja magát leginkább. Nem is túloz.

Mosolyka Fanny

Hogy állsz a témához? Néha millió okunk van, máskor elég egy is. Megint máskor nem is kell ok, hogy boldogok legyünk.
Nagy örömömre személyesen is találkozhattam Mosolykával, aki hozta a “formáját”. Természetes egyszerűséggel, hiteles életszeretettel, kislányos bájjal és egy nagyon öreg lélek bölcsességével olyan előadást nyomott le, hogy ember legyen a talpán, aki nem akarta utána kiforgatni a világot szegleteiből.

Megkérdezte, hogy szoktunk-e bakancslistát írni. Jó sokan bólogattak. Felkerül rá sokszor 5-10 vagy épp 100 terv, álom. Aztán megkérdezte, hogy OK, de ezek közül egy csomót már most azonnal csinálhatnánk, átélhetnénk, megtehetnénk. Miért nem csináljuk? Miért van ott oly sokszor a “majd”? A körkérdésére kénytelenek voltunk konkrét választ adni. Mi az, amit MAJD helyett MOST megtennénk?  Imádtam, hogy a világ legtermészetesebb módján beszélt több száz ember előtt belső világáról, mintha csak ketten-hárman ücsörögnénk egy asztal körül. Mesélt a felismeréseiről, hogy a külsőségek mennyire nem fontosak, ha nem tudjuk felismerni, hogy az számít igazán, ahogy érezzük magunkat. A millió okom szatyra (ami miatt zacskós-lánynak nevezték) pedig mától gyakorta a vállamon fog lógni, ha mászkálok a városban. Ha találkozunk, meglátsz, gyere oda hozzám ha van kedved és mesélj pár dolgot, ami miatt épp boldog vagy, ami miatt épp elégedett lehetsz vagy hálásan gondolsz a saját életedre. Örülni fogok neki. Tényleg!

Az est záró programja Dr. Gilbert Renaud PhD, természetgyógyász volt, aki a Recall Healingről tartott egy szenzációs előadást. A több hétvégés tanfolyam anyagát nem lehetett néhány órában átadni, de ízelítőnek tökéletes volt. Szerencsére én már korábban elvégeztem a Biologika alap tréninget, így az alapfogalmak tekintetében nem kellett elkerekedett szemmel néznem, de szerintem annak is érdekes volt, aki most hallott erről először. Maga a betegség nem ellenség, az inkább üzenet, hogy valamire figyeljünk, amit korábban nem tettünk meg. Jungot idézte, hogy ami nem jött vissza a tudatossági szintünkön, az visszajön mint a sorsunk. Kemény! Volt szó pár életeseményről, amelyek megértésére tökéletes a Recall Healing. Ekcémáról, meddőségről, szobatisztaságról beszélt számos érthető példán keresztül. Még sosem gondolkodtam el azon, hogy milyen fontos az indító programunk, amely annyi “kanyart” okoz a későbbiekben, de ezek után egészen más szemmel nézek történeteimre és életem meghatározó szereplőire. A kulcs-gondolata pedig az lett végül, hogy annyira vagyunk betegek, mint amilyenek a titkaink…. azok a titkaink, amelyeket elfelejtettünk. Na ez a komoly!

Minden egyes előadó olyan mély gondolatokat, hasznos láncszemeket hozott e napra, hogy önállóan is megállták a helyüket, de így egymás után egy nagy egésszé álltak össze. Bennem. Szerintem másokban is, akik olyan szerencsések voltak, hogy nyitottak voltak, ma ráértek, így volt lehetőségük végighallgatni, befogadni… és remélhetőleg hasznosítani belőle sok-sok mindent.

Ha ma millió ok helyett csak egy jut eszembe, akkor legyen az, hogy örülök a megérzéseimnek, amelyek elvezetett erre a nagyszerű napra. Tele volt értékkel, jó időre sok új gondolatot és felismerést ad, amit nagy boldogsággal igyekszem majd továbbadni (saját, továbbgondolt formában). Például itt a blogon. Mondjuk Neked…

Hegedüs Erika

kösziamegosztást

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?