Egy gondolat mára
  • Minél kevesebb szabályt állítasz fel arra, hogy milyennek kellene lennie az életnek, és hogy másoknak hogyan kellene viselkedni, annál könnyebb boldognak lenned. Andrew Matthews

Lehet-e fontosabb bármelyik szeretet-nyelv?

Újra és újra felbukkan a téma és minden alkalommal rájövök, hogy milyen fontos, mennyi minden kérdésünkre képes választ adni. Gary Chapman amerikai keresztény író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó írt először az 5 szeretet-nyelvről még  1992-be. A lényeg azóta nem változott, nagyon egyetemes felismerésekre jutott.

A nyelvről írt, amelyet használunk. Amely annyira eltérő lehet. 5 fontos szeretet-nyelv mentén csoportosította a szeretetünk sokféleségét. Miért annyira fontos érteni? Természetesen magunk miatt, de ezt megelőzi az, hogy értsük a másikat, legyünk tisztában a másik szeretet-nyelvével, amit “igényel”, ahogy szereti (vagy inkább érzi és érti?), hogy szeretik… mert ezzel tudunk hozzájárulni saját boldogságunkhoz (is). Bonyolult? Dehogy! Azt hisszük, hogy mindenki úgy szeret, ahogy mi. Azt gondoljuk, hogy ahogy kimutatjuk a szeretetünket, ugyanúgy esik jól másnak és ugyanazt érti és érzi. Micsoda zsákutca! Hiába igyekszem kimutatni a szeretetemet bárkinek, ha az nem tudja “értelmezni”, mert egészen más nyelvet beszél, így számára szeretettelen marad a helyzet, mert nem kapja meg, amit annyira szeretne, amire zsigeri szinten vágyik – és persze fordítva.

Látszólag könnyen érthető a feladat, mégis a házasságok kb. 60%-a válással végződik, sőt nagy részében a válást többedszerre is megismétli ugyanaz a személy. Tehát nem tanul. Könnyű azt mondani, hogy nem volt szerencséje, mindig egy olyan emberbe futott bele, aki nem illet hozzá, mindig a másik a hibás… de igazából mi mindig ott vagyunk, reakcióinkra reakció a válasz, tükörként ragyog vissza  a másik, csomagunkat visszük magunkkal. A legnagyobb tanulási felület a párkapcsolat, ahol amint meglátjuk a másik hibáit, akár egészen kicsi szálka méretben, a saját elviselhetetlen deszka méretű hibáinkról árulkodik. Arról beszél, hogy akarjuk-e venni a jeleket, tudjuk-e értelmezni az üzeneteket, a tanulandó feladatot fel akarjuk-e dolgozni vagy egészen egyszerűen újra az egyszerűbb utat választjuk és inkább kezdjük az egész folyamatot a legelejéről. Látszólag üdítő a dolog. Az elején ott van az izgalom, a bizsergés, a bizonytalanság, a vetítés, a játék. Igen ám, de idővel….

folytatás itt….

 

 

életvezetési tréner, coach
www.tobbvagy.hu – Több van benned, mint gondolnád!

kösziamegosztást

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?