Egy gondolat mára
  • Akkor szeretünk valakit, ha megadjuk neki a szabadságot, hogy az legyen, ami szeretne lenni, ott legyen, ahol szeretne lenni! Akkor szeretünk valakit, ha megengedjük neki, hogy szabad akaratából legyen része életünknek. Andrew Matthews

Hogyan lehet meditálni egy Tiffany lámpa mellett?

Tiffany lámpa tanfolyamEgyrészről, viccesen mondhatnám, hogy simán lehet meditálni, ha leülünk törökülésbe egy kis asztal mellé, amin van egy hangulatos Tiffany lámpa, de ma egészen másról szeretnék mesélni. Konkrétan folytattam kutató munkámat, amely a modern-kori meditációt hivatott összegyűjteni, olyan tevékenységeket találni, próbálni, amely során tökéletesen a JELENBE lehet kerülni, és minden fajta agyi kattogás jó időre messzire elkerül. Mondanom sem kell talán – ismét sikerrel jártam.

Paksi Éva csodálatos rajzköréről már meséltem, amikor beszámoltam az ausztrál őslakosok pöttyözéses technikájáról. Éva facebook oldalán, is láttam már akkor, hogy a rajzolás és festés mellett az üveg is érdekli, így Tiffany lámpakészítő tanfolyamot is tart olykor. Eljött a tél, ami együtt jár egy intenzív befelé figyeléssel, belső építkezéssel, rendrakással. Talán teljesen normális velejárója, hogy egy ilyen irányú elfoglaltság felpörgeti az agyalási tevékenységet, amelyet meditációval lehet legjobban elcsendesíteni. Nekem mostanában nem mennek a hagyományos meditációk, így a modernebb verzióit részesítem előnyben. Ha mondjuk szeretnék kiszakadni a világ zajos forgatagából, akkor egy abo art (pöttyözéses) technikával festek egy képet, vagy most már elkészítek egy Tiffany lámpát. Bizony! Nem mondom, hogy 5 perces tevékenység, de egy jó meditációhoz is idő kell.

Két-napos tanfolyamunk elején Éva mesélt Tiffany-ról és az egész technika alakulásáról.

Tiffany festményLouis Comfort Tiffany 1848. február 18-án született New Yorkban, egy híres ékszerész családba. Édesapja New York egyik leghíresebb ékszerész cégének volt a tulajdonosa.
Nevéhez festett üvegablakok, kerámiák, zománcok, fújt üvegek, fémmel ötvözött üvegek és az ún. Tiffany-lámpa kapcsolódik. Korának egyik kiemelkedő festője volt, azonban széles körben ismertté az általa kifejlesztett díszüveg-technológia tette. Egy új technikát, az ún. Tiffany-technikát dolgozott ki, ami újabb megoldást jelentett az ólomüvegezésben. Itt nem ólomprofillal illesztették az üvegdarabokat egymáshoz, hanem az üvegek szélét sárgaréz szalaggal vonták be, amelyeket utána az illeszkedési pontoknál össze kellett forrasztani. Tiffany ablakA forrasztóanyag cink vagy ón, aminek olvadási pontja alacsony, hozzátapad a rézhez, és így teszi lehetővé, hogy az összeillesztett üvegdarabok egyben maradjanak. Ez a technika azért volt mérföldkő a díszüveg-készítés területén, mert ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy lágyabb íveket tartalmazó alkotások, például díszlámpák születhessenek. Ezek a lámpák voltak az ún. Tiffany-lámpák, amelyek színes üvegdarabokból álltak, különböző mintáik és formáik voltak, és a szecesszió stílusát tükrözték.
Az 1870-es évekig a díszítőművészetek érdekelték. Üvegablakok és üvegmozaikok készítésével foglalkoztak. Dekorációs és használati tárgyak céljára fújt üvegeket is készítettek, és 1893-ban készítette el a saját kemencéit. A nagy áttörést az 1900-ban Párizsban rendezett világkiállítás jelentette számára. Itt mutatta be a saját maga készítette IRIZÁLÓ üveget és a több színben pompázó OPALIZÁLÓ üveget. Ezt követően a világ egyik leghíresebb művészének számított. Ekkor nevezték át a vállalatukat “TIFFANY STUDIOS”-nak.
Tiffany lámpa1895-ben hozta forgalomba a Tiffany-lámpákat. Tiffany műveit az 1950-es évek végétől fedezték fel újra, egy 1997-es árverésen már 2,8 millió dollárért talált gazdára egy Lótusz-lámpa. Remekművei Budapesten is megtekinthetők: az Iparművészeti Múzeumnak nemzetközileg is ritkaságszámba menő, csaknem 60 darabos Tiffany-gyűjteménye van. A fiatal művészek támogatására 1918-ban 1 millió dollár tőkével létrehozott Tiffany-alapítvány jelenleg is működik, a fogalommá vált nevet az 1837-ben édesapja által alapított és ma is virágzó, exkluzív ékszereket forgalmazó Tiffany-ékszerház őrzi. Forrás: wikipedia
 .
Természetesen tisztában voltunk azzal, hogy a két-napos tanfolyam végére még nagyon messze leszünk e dollár milliókat érő lámpacsodáktól, de hittük, hogy valahol el kell kezdeni, hogy aztán majd bárhová kinőhesse magát alkotásaink száma és minősége. Éva elmesélte, hogy Tiffany is egyéni oktatások keretében, inasokat képzett, így adta át tudását, így mi is kiscsoportos körben vágtunk bele a tanulásba. Mivel harmadik társunknak valami közbejött, így Vikivel ketten indultunk el, hogy közelről megismerjük az összes fortélyt.
Paksi Éva rajzkör 1
Miután kiválasztottuk a formát elindult egy hosszú folyamat, amíg a rézfóliát felhelyeztük a kiválasztott anyagra. Viki üveggyöngyökre helyezte, én pedig egy csodaszép ásványt választottam, nyers karneolt. Miért választottam ásványt? Nem lennék hű vízöntőségemhez, ha nem akartam volna kanyargós, járatlan utakon, újítóként parádézni. 🙂 Sokkal nehezebb volt a szabálytalan ásványokat fóliázni, aztán összeilleszteni, de mégsem bántam meg. Arra gondoltam, hogy nagyszerű ajándék lesz az anyukámnak, ráadásul az ásványnak van még egy extra hatása, gyógyító erővel bírnak…
Konkrétan a karneol hatása fejlődésünkre: “Bátorságot, stabilitást és állóképességet ad, segít az Itt és a Most megélésében. Mozgásban tartja életünket, erősíti a koncentrációt és a kreativitást.” Mi kell még? Nekem ennyi bőven elég volt, hogy ne akarjak mást a karneol helyett.
PE2Éva már az elején mondta nekünk, hogy az első nap a nagy beszélgetéseké, míg a második a csendes alkotásoké. Olyan volt, mint kb. anno a fonóban. Járt a kezünk, folyamatosan, megállás nélkül fóliáztuk az üveget illetve az ásványokat, közben mindenféléről beszélgettünk.
PE4
Éva stúdiója alapjában véve is tele van pozitív energiákkal, könnyű megnyílni, őszintén beszélgetni, de azt hiszem, hogy a hármasunk is egy nagyszerű találkozás volt, és sokat adtunk egymásnak a szívünkből, lelkünkből.
Miután végigbeszéltük az első napot, mélyen és jól aludtam éjszaka, tehát beigazolódott a feltevésem, hogy bármilyen kreatív, alkotó tevékenység ki tud annyira rántani a mókuskerékből, hogy garantált legyen az esti-mese nélküli elalvás.

PE5PE6

Nagyon hosszú és fárasztó volt a második nap, mégis jó hangulatban telt. Megérkeztek a festő szakkörösök, akik szerdánként együtt festenek Éva stúdiójában. Mindenki ámulva csodálta, ahogy néhány kupac kőből egy egészen különleges, egyedi alkotás születik.

PE7

Nehéz átadni az élményt… talán az elképesztő koncentráció miatt, a belső vágy, a fokozott igyekezet, a kíváncsisággal összemosódó türelmetlenség és az alkotás mámorító állapota következtében ugyanis a végére nagyon-nagyon elfáradtam. Amikor Éva segített felhelyezni a lámpatalpra a műremeket, szinte megállt a levegő. 20170301_175705[1]

Aztán, amikor kattant a kapcsoló és fényárban úszott a kis csoda, akkor csend lett a teremben. A festő “növendékek” is körbeálltál a lámpát és szavak nélkül, elismerően csillogott a szemük. Túlzás nélkül állíthatom, hogy elsőre egészen különleges dolgot hoztunk össze.

    <—- A képre kattintva elindul a látvány…

Összességében azt hiszem, hogy ez a két nap ismét tökéletesen azt adta, amit szerettem volna. Elvarázsolt, kisimogatta az összes idegpályám, kirántott a világ zsongásából, ellazított, megbékített, feltöltött szeretet-energiával és ráadásul még azt is bebizonyította, hogy kellő alázattal bárki képes komoly műalkotások készítésére.

Hozzáteszem Éva türelme, elképesztő szakma iránti szenvedélye, elköteleződése, tanítási vágya, önzetlensége nélkül ez nem egészen alakulhatott volna így, de jókor voltam megint, jó helyen.

Már korábban is láttam, hogy Éva gyönyörű atlantiszi ékszereket is készít. Természetesen nem tudtunk ellenállni nekik, először csak megcsodáltuk a kincses-ládában, de aztán másnapra már mindegyikünk, ujján, karján, nyakán ilyen csodák voltak.

PE3

Éva mesélt az ékszerek történetéről is: “Az atlantiszi gyűrű misztériuma inspirált egy olyan ékszer elkészítésére, melyben az elmúlt korok bölcsessége és a letűnt civilizációk tudása tükröződik, mindemellett gyógyít, elősegíti az intuíciót, és bevonz az életünkbe minden olyan energiát, ami a harmonikus élethez kell. A vízióm egy olyan ékszer volt, ami nemcsak a léleknek, hanem a szemnek is gyönyörűséges, megtartva archaikus, kezdetleges jellegét

PE9

Hálásan köszönöm Vikinek és leginkább Évának a sok szeretetet, türelmet, figyelmet, támogatást. Két lelket gyógyító nap után már alig várom, hogy a következő lámpát elkészíthessem… csak még azt nem tudom, hogy milyen kőből készüljön el és kié legyen.

Hegedüs Erika

.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK:

Mindenkiben több van, mint gondolja!

kösziamegosztást

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?