Egy gondolat mára
  • Döbbenetes, hogy annyi kudarc után még mindig kint keressük azt, amit csak belül találhatunk meg. Azt hisszük, hogy nem találtuk meg még azt az utat, amelyik a mienk, és keresünk tovább – kívül. Az út bennünk van. Biegelbauer Pál

Esküszöm: majd holnap…

Mi magyarok fél szavakból értjük egymást, nyelvünk sajátossága, hogy egészen elképesztő dolgokat tudunk “leírni” szavakkal. Ugyanígy vannak neveink is, amelyeket nem kell túlragozni, mindenki pontosan azt érti alatta, amit kell. Ugye?! Mindez Pató Pál úrról jutott eszembe, ahogy nevével összeforr a halogatás művészete. Sokan talán nem is emlékeznek pontosan Petőfi versére, de a lényeg megmaradt: “Ej, ráérünk arra még!”

Igen, megint egy beszélgetés inspirált a mai gondolatra. Ültünk az asztalnál Jocival, aki még nincs negyven, vidám és sikeres, büszke feleségére, édes kis babájukra. Sokat sportol, még többet dolgozik és a lopott időkben otthon van, ahol szintén sokat tesz-vesz. Joci teljesen komolyan mondta, hogy eldöntötte, hogy le kell fogynia 6 kilót és már meg is van a terve. “Majd ősszel, ha már korán sötétedik, talán lesz világítás a focipálya körül és akkor majd ha már túljut a fürdetésen, akkor elmegy futni. Majd ősszel, majd ha már lemegy a nyári pörgés. Majd ősszel, ha már kevesebb dolog lesz a kertben. Majd ősszel, ha talán a kicsi is korábban elálmosodik. Majd ősszel, ha sikerül időben hazaérni.”

Komolyan gondolja. Ahogy mi, mindannyian komolyan gondoljuk a saját kis történeteinket, a saját kis útvesztőinkben, a saját kis kanyarjaink által eltérítve.

Tudom, hogy az idő annyira relatív, míg valaki a cammogásától unja el magát, a másik ember annak rövidsége miatt éli meg állandó frusztráltságát. Mivel pedig leginkább fogalmunk sincs róla, hogy miképpen közelítsünk ehhez az egész idő dologhoz, javaslom, hogy legyünk kellően alázatosak, mert fogalmunk sincs, hogy mennyi is van belőle egyénre lebontva.

Gyere, igen gyere velem! Odarángatlak ahhoz a képzeletbeli, virtuális tükörhöz. 🙂 Nézz magadra, nézz a szemedbe. Nem ér csalni! Mondd el magadnak, hogy hol vagy Te épp “patópálúr“. Hol halogatsz? Hol csapod be magad, hogy már mindjárt megcsinálod, mindjárt elkezded, hamarosan megmondod vagy letudod, nemsokára befejezed, pillanatokon belül belevágsz? Legyél őszinte, csúsztatni nem kell, senki más nem hallja rajtad kívül.

Szerintem bőven elég ez is magadnak. A feladat akkor lesz igazán ütős, ha a végén tollat ragadsz és egy cetlire felírod mindazt, amit megbeszéltél magaddal. Minden kerüljön fel a lapra, amit egy elgyengült pillanatodban láttatni engedtél magadnak! Ezután nincs  más hátra, ki kell választanod a lakás legforgalmasabb helyét: hűtőajtó, konyhaszekrény, fürdőszobatükör, WC-papírtartó… bármi, ami a Te céljaidat szolgálja. Na ide jöhet a cetlid a listával.

Minél többször nézel rá a halogatásaidra, annál pontosabban körvonalazódik:

– Melyek azok, amelyek éppen megértek arra, hogy lehúzd a listáról, mert igazándiból egyáltalán nem is akartad megcsinálni, elkezdeni, belevágni, befejezni. Király! A lista fele talán el is tűnt.

– Melyek azok, amelyekre képes vagy most ránézni, amelyekhez van erőd, hited, akaratod, kitartásod? Király! A lista maradék felét azonnal felgöngyölheted, konkrét megvalósítási terv szerint lépésről-lépésre belevághatsz, végigviheted.

– Ha jönnek ezek sikerélményei, akkor kapsz akkora energia-dózist, hogy végül a maradékra is képes leszel ránézni, sőt fogást is találsz rajtuk.

Nem hiszed?! Akkor gyakorlatozás helyett, csak ízlelgesd az alábbi mondatot:

Onnan lehet tudni, hogy csinálni akarod, hogy csinálod!

Hegedüs Erika ©

kösziamegosztást

 

 

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?