Egy gondolat mára
  • Az élet attól izgalmas, ha új dolgokat teremtünk. Ha folyton a biztonság után kutatunk, az elsorvasztja életerőnket. Andrew Matthews

Amikor habarcs kell…

belső földrengésVan-e veszélye az internetes önsegélyezésnek – kérdezte valaki a napokban. Van… illetve nincs. Nagyon nem mindegy, hogy milyen szemszögből nézzük és épp milyen érzelmi/értelmi állapotban vagyunk.

Ma a veszélyéről szeretnék kicsit mesélni, ha nem bánod. Hátha érdekel.

Az az út, amin haladunk, nagyon változatos, ahogy a kikövezése, úgy az útitársaink, és még ezer más környezeti hatás is. A legtöbbször fogalmunk sincs, hogy mi zajlik a másikban, és amíg nem adunk neki megfelelő mennyiségű időt és figyelmet, majd a segítést szakértő módon, addig csak tippelgetünk… és még azután sem biztos, hogy 100%-ig rá tudunk menni a térképére. Rejtett fiókok, zárt ajtók, komoly aknamezők lehetnek mindannyiunkban.

Amikor az jön velem szembe a facebook-on, hogy csak döntsd el és szeresd magad vagy mondjuk az, hogy fogadd el, engedd meg, ne pánikolj, dobd le a szégyent, ne légy tovább mártír, ígérd meg, hogy nem nézel vissza, szüntesd be a haragod, légy pozitív stb. stb. akkor azt feltételezzük, hogy a másik is pont ott tart, ahonnan dumálunk. Hihetetlen zsákutca ez, fő is a fejem sokszor, hogy miképpen fogalmazzak ezt-azt, mert elképesztő felelősség, ráadásul, ahogy egyre többen vagyunk itt az oldalon, garantáltan, nagyon más az aktuális érzelmi állapotunk és nagyon más pillanatban akarjuk befogadni az információt, ha épp akarjuk.

Tudod, van, hogy nem elég a rózsaszín lufi, vattacukor, husi kiskutya fotó, az okos idézet sem, sőt a logikára épített, motivációs céllal írt szép szavak sem biztos, hogy át tudnak törni azon a falon, ami épp körbevesz. Igen. Cseszettül nehéz helyzet ez. Ráadásul ha nem mondjuk ki, nem biztos, hogy mi, vagy bárki a környezetünkből felismeri, így ez hosszú-hosszú ideig lappangósan körbeölelhet, fojtogathat és elszívhatja az életerőt. Ismerem, átéltem. Húszas éveim vége felé mániákus depressziót “kreáltam magamnak”. Amikor levegőért kiáltva pl. telefonon barátokat hívtam, hogy megfullaszt az egyedüllét, akkor volt, aki azt javasolta, hogy annyi szép, színes kirakat van, menjek ki a jó levegőre és sétáljak egyet a körúton. Aha. Adott egy pofont a kakinak és még rosszabb állapotba kerültem.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sokat változtam és változtattam, de még ma is úgy táncolok a tanácsadás, támogatás, segítés, meghallgatás, motiválás, inspirálás útvesztőiben, mintha tojások között lépdelnék.

Szeretnélek bátorítani, távolról megölelni, gondolatban megsimogatni a kézfejed, a szemedbe nézni. Ha olykor magad sem tudod, hogy mi vonz a virtuális világba és ott épp nem ügyeket intézel, nem tanulsz, nem szeretteid családi fényképeit nézegeted, nem szerelési útmutatóért bolyongsz, nem társat keresel, nem vásárolsz, nem receptért kutatsz a vacsorához stb. stb. hanem simán csak mechanikusan unalmat űzöl, akkor űr van a lelkedben, ami nagyon vágyik arra, hogy betöltve legyen. Valamivel. Ami nem lehet bármi. Mert az akármi az igazából semmi. Figyeld a lelked. Mindig jelez!

cserepes virágHa romokra akarunk újraépítkezni, akkor pontosan tudjuk az eredményét. Egy belső földrengés, lavina vagy csak néhány kisebb repedés esetén sem jövünk cserepes virággal, hogy kitegyük az ablakba vagy új szőnyeggel, hogy elfedjük a gondokat. Akkor kell a habarcs… értsd ezt most jelképesen vagy akár valóságosan is! Ami összetartja majd újra a falakat, ablakokat, ajtókat, gerendákat, tetőt és lábazatot, benne minden jóval. Ahogy kell.

Van a barátaim között egy szívemnek nagyon kedves, aki nagyon nehéz élethelyzetet élt át mostanság. Senkinek sem kívánom. Amikor egyre rosszabbul lett, elképesztő erőről tett tanúbizonyságot. Önként döntött, szakemberekhez fordult, kórházba vonult, belement a folyamatba. Közben kérte, hogy támogassam a folyamatát egy Újratervezés Naplóval, amit örömmel küldtem neki azonnal, de tudtam, hogy nem lehet sorrendet cserélni. A pszichiáter után egy szakmailag felkészült pszichológussal folytatták a munkát. Amikor saját kezébe vette már a sorsát, akkor útjára engedték. Annyira büszke vagyok Rá! Naponta érik csodák, tapasztalja meg, hogy mire képes, mennyire sok erő szunnyad még benne. Rácsodálkozik felismeréseire, hisz és remél, meg persze komfortzónát tágít, mostanában pedig már olykor ír a naplóba. Önmagának. Önmagért. A sorrend itt pl. nem volt felcserélhető, mert a legtöbben nem tudjuk önmagunkat kirángatni a saját hajunknál fogva. Van, akinek megy, de kevesen vannak. Ezt csak azért meséltem el, mert szeretném ha úgy is ránéznél a helyzetedre, ha épp vacak, hogy nem kell mindent elbírnod, nem kell mindent egyedül cipelned, nem kell elviselni a megszakadást, összeroppanást, nem leszel kevesebb, ha kimondod, hogy pillanatnyilag ehhez vagy ahhoz kevés vagy. Szó szerint a pillanatról árulkodik, átmeneti.

Ha pedig olyan áramlásban vagy, amikor minden kerek, egyre jobb és teljesebb, akkor légy hálás a sorsodért, tarts kézben és szívben ezt a csodát, éld át minden pillanatát, ha pedig felbukkan valamikor egy-egy nehezítő kanyar, azonnal jusson eszedbe, hogy aki színes lufit vagy cserepes virágot hoz düledező házad ablakába, az kókler. Vagy figyelmetlen. Esetleg vak. Vagy nem is tud/akar figyelni Rád.

Akkor bizony habarcs kell. Menj oda, ahol adnak neked habarcsot. Kérj, ha nem tudják, hogy kell neked. Jól jön majd a lufi és a cserepes virág is, hiszen ezeket is a jóindulat teremti legtöbbször, de ahogy a bibliában is van, ideje van a sírásnak, nevetésnek, ideje a táncnak.

Romokra nem kell máz. Sem virág. A romokat újra kell építeni. Stabilan, erősre. Habarcs nélkül nem megy.

Ugye, érted?

 

Hegedüs Erika ©

kösziamegosztást

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?