Egy gondolat mára
  • Ahhoz, hogy az embereket szeresd, nem kell mindenkit megcsókolnod, aki az utadba akad. (…) Csak kevesebbet kell kritizálnod az embereket! Engedd meg nekik, hogy azt viseljenek, amit akarnak, úgy éljenek, ahogyan szeretnének, azok legyenek, akik lenni szeretnének! Andrew Matthews

Tudtad? Összetevők csökkenő sorrendben, szaknéven!

1997. január 1-től a piaci forgalomba hozott kozmetikai termékek csomagolásán fel kell sorolni azok összetevőit. A kozmetikumok összetétele, amelyet az un. INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient – a Kozmetikai Összetevők Nemzetközi Nevezéktana) nevei szerint, mennyiségileg csökkenő sorrendben kell feltüntetni.

Azonban a laikus vásárló tájékozódását, védelmét ez egyáltalán nem segíti.

Menj be a fürdőszobádba, nézz körül a szekrényben, polcon, fürdőkád szélén. Angol vizsgálatok alapján egy személy átlagosan napi 9 féle terméket használ a napi testápolás során, amelyek összesen 126-féle vegyi anyagot tartalmaznak. És Te? Nálad mennyi az a kilenc?

Vizsgáld meg a saját krémedet, kozmetikumaidat!

Egy pohár vízbe, ha beleteszel egy kicsi mennyiségét, kanállal felkavarod, és azonnal feloldódik (mintha tej vagy tejeskávé lenne), akkor vízbázisú. Amennyiben kiül a pohár szélére, képtelen vagy felkeverni, olajos csomók úsznak a víz tetején… nos, akkor sejtheted, hogy mi a fő összetevője.

Ezt a tudatosvasarlo.hu oldalon találtam:

“Hogy milyen a bőrünk az nagyrészt a géneken múlik, de az életmód, a táplálkozás, s természetesen a rákent kozmetikumok is befolyásolhatják az állapotát.

Környezeti hatások:
Akik jóba vannak magukkal, egészségesen élnek, étkeznek, kevés kozmetikummal, csodaszerek nélkül is fiatalabbnak nézhetnek ki önpusztító életet folytató kortársaiknál.

Sok minden árthat a bőrünknek:
– a tartós kimerültség,
– a folyamatos stressz,
– az éjszakázás,
– a helytelen táplálkozás,
– a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol),
– a nem megfelelő kozmetikumok,
– az egész napos smink,
– a tűző napsugarak… ezek valamennyien nyomokat hagyhatnak a bőrön.

Mit kell tudni a kozmetikumokról?
Az emberek általában túl sokat várnak a szépségápoló-szerektől, nagyon gyakran hiányzó önfegyelmük pótszereként vásárolják azokat. A gyártók kihasználják e restséget, s mivel a piaci szempontok is az egyre “újabb” és “újabb” termék előállítására késztetik őket,  mind többféle kozmetikum fogyasztására ösztönöznek. Aki vigyáz a bőrére nem vásárol össze-vissza, nem dől be a reklámoknak, megfelelően informálódik és a saját érdekei szerint választ a kozmetikumok közül.

Az összetevők listája sok mindent elárul
A reklámok között egyáltalán nem könnyű eligazodni. Ahhoz, hogy  valóban jó terméket vásároljunk, meg kellene tanulnunk értelmezni az összetevőket. De teljesen biztosak a minőséget illetően még akkor sem lehetünk. A kozmetikumok tesztelésekor (ÖkoTest) ugyanis gyakran olyan bőrkárosító anyagokat is kimutatnak, amelyek nem szerepelnek az összetevők listájában.”

 

Comments

comments

Tudtad? Összetevők csökkenő sorrendben, szaknéven! bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?