Egy gondolat mára
  • Úgy tűnhet, hogy mások állnak boldogságunk útjában. Valójában mi állunk ott, mert mi választjuk meg, hogy hogyan viszonyulunk az emberekhez. Andrew Matthews

TOP10 ötlet, hogy elkerüld az üres fészek szindrómát

Az üres fészek szindróma egy olyan tünetegyüttes összessége, amikor a megváltozott családi viszonyok elakadást hoznak bizonyos szereplők életében és ez tartósan életminőség romláshoz vezet. Sokakat érint, sokunkat eltérő mélységben és minőségben. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk, nem árt tisztában lenni a mögöttes okokkal.

A felnőtté válás befejező szakasza, amikor sikerül leválni a szüleinkről (sikerül természetes módon önálló útjukra engedni gyermekeinket) miközben egészséges kapcsolatot ápolhatunk tovább velük. Egészséges, itt a kulcsszó. Amikor kapcsolatainkat nem szövi át (vagy csak részben) tudattalan mintáink ezrei, nincsenek játszmák, manipuláció vagy akár a függőségi viszony szándékos fenntartása. Sőt! A legjobb eset, amikor kellő távolságból képesek vagyunk ránézni arra a szomorú valóságra, hogy olykor önműködő mechanizmusok hatása indul be bennünk és szüleink vagy nagyszüleink kódolt mintáit követjük, még akkor is, ha tudatos, kimondott szinten fennhangon nyomtuk anno kifelé, hogy mi aztán tutira nagyon nem vagy nagyon nem így…A felnőtt ember ösztönösen vágyik arra, hogy saját döntéseket hozhasson, vállalhassa azok következményeit, FELELŐSSÉGET vállaljon saját életéért, tetteiért, a maga útját járja és aránylag kevés megfelelési kényszer közé szoruljon útja során.

Éppen ezért egészséges az a folyamat, amikor kellő távolságba igyekszik kerülni, de fenntartja jó kapcsolatát továbbra is szüleivel, de önálló individuumként helyezi bele magát a létezésbe. Ha teheti albérletbe költözik, kollégiumba vagy szülői segítséggel saját, első lakásába. Elindul az önálló élete és ebben benne van szüleivel zajló ilyen/olyan viszonya is.

Sajnos azok a szülők (főleg édesanyák), akik hosszú évekig szinte kizárólag csak édesanyaként teljesedtek ki, nagyon nehezen találják fel magukat, nehezen fogadják el, hogy alkalmazkodniuk kell a változás okozta átrendeződéshez. Szívük mélyén megállítanák az időt, bármit megtennének, hogy a teljes leszakadás sose történjen meg. Különböző szintjei vannak ennek a ragaszkodásnak, az egészen enyhétől a depresszióba torkollón át a beteges manipulációig.

……………

Nézzük azt a TOP10 ötletet, amelyek segíthetnek abban, hogy a igazi lelki fájdalmak nélkül történjen a gyerek felnőtté válása, leválása szüleiről!

1. Egyrészről már a kezdetekkor tudatosan oda kell figyelni, hogy ne álljunk önként a sor végére, neveljük ki magunkban az egészséges önzést, nem kell félni ettől a kifejezéstől, legalább annyira legyen fontos a saját életünk, saját személyiségünk, igényeink, örömeink, mint amennyit gyerekeinknek adunk.

2. A gyereknevelés nem lehet birtoklás, nem a tulajdonunk. Mindig, minden körülmények között tisztában kell lennünk, hogy a gyermek nem azért jött e világra, hogy megmentse szüleit, nem szabad és nem kell feladatokat átvállalnia és nem várható el tőle, hogy szülei meg nem valósult álmait beteljesítse. Önálló, szabad lény, amihez minden élethelyzetében joga van. Sem zsarolással, sem lelki terrorral nem kényszeríthető arra, hogy letérjen a számára megfelelő életútról. (Más téma, mivel a másik oldal, de a gyerek sem élheti a szülei életét, nem vállalhatja át terheiket, boldogtalanságukért sosem ő a felelős, így nem tartozik kötelezettséggel, hogy feladja önálló vágyait, azért éljen, hogy szülei hiányosságait kipótolja.)

………….

3. Érdemes tudomásul venni, hogy minden életszakasznak meg vannak a buktatói, kihívásai, felesleges szemellenzősen járni-kelni, hogy mi okosabbak vagyunk az emberiség 90%-nál és tutira másképp fogjuk majd csinálni. Fogadjuk el, hogy velünk is előfordulhat, hogy egy jelképes aknamezőn lépegetve bekapcsolnak programok, amikor el kezdjük másolni egy korábbi generáció életét, mintáit.

4. Ha felismerjük magunkban, hogy sérülékenyebbek, ingerlékenyebbek, befordulóbakká váltunk vagy társunkat jellemez ez, akkor vonjunk be külső segítséget, egy pszichológus problémamegoldó támogatása vagy egy életvezetési tréner új célokat felállító együttműködése mellett igyekezzünk visszaterelődni egy élhetőbb élet felé.

5. A gyerek elköltözése után ne tartsuk fenn a gyerekszobát, mint mauzóleumot, ahova gyakorta elvonulunk, hogy nyalogassuk sebeinket. Vigyünk új lendületet, színeket, hangulatokat az otthonunkba. Ha túl nagy a lakás, ház, ne hagyjuk, hogy szobák tömkelege árválkodjon üresen, inkább költözzünk kisebbe. Ha eleve kicsi volt az otthonunk, mindenképp alakítsuk át a gyerek szobáját vendégszobává, ahová bármikor visszatérhet a gyerek, ha nálunk kíván időzni vagy legyen végre hálószobája a szülői párnak, mert egészen biztosan boldogan dekkol a gyermek a nappali kanapéján az év két olyan napján, amikor véletlenül ott szeretne éjszakázni. ;)

6. Tudatosan figyeljük, hogy milyen gyakran hívjuk fel telefonon vagy jelenünk meg nála, új otthonában. Ha kell, naponta emlékeztessük magunkat arra, hogy a másik lény önálló személy, joga van a saját életét élni és éppen elég jól neveltük ahhoz, hogy önállóan is képes legyen boldogulni az életben és bízzunk annyira benne, hogy majd kéri a segítségünket, ha valóban szüksége van rá.

7. Jó ötlet lehet, ha a vasárnapi ebédre kedvenc ételét főzzük, amelyből csomagolunk neki, de semmiképpen se erőltessük rá, hogy elköltözése után minden vasárnapja a közös ebédekről szóljon, bátorítsuk, hogy szervezzen magának külön programokat, belátása szerint alakítsa szabadidejét de biztosítsuk afelől, hogy bármikor szívesen látjuk, nyitott ajtók várják régi otthona felé.

………….

8. Ha úgymond bumeráng gyermekként felnőtt gyerekünk újra visszaköltözik hozzánk, pl. válása miatt, anyagi helyzetének megborulása, egy komolyabb betegsége kapcsán, akkor mint felnőtt embert fogadjuk vissza és ne kényszerítsük bele újra a gyerek szerepbe, amely során életképtelenségét igazolva újra elnyomjuk és átvesszük egész élete felett az irányítást.

9. Tudatosan nyissunk a világ felé, fedezzük fel, hogy mennyi szépség vesz körül. Új hobbik által új barátokat ismerhetünk meg, közös programok segíthetnek leporolni ezer éves barátságokat, kapcsolatunkban új, közös élmények segíthetnek, hogy felélesszünk szép érzéseket, amelyek segíthetnek, hogy újraértelmezzük kapcsolatunkat. Aktív mozgás, kirándulás, sport segíthet testünk fiatalon tartásában, egy kiskutya befogadása újabb rendszert hoz az életünkbe, feladatokkal és kötelességekkel lesz újra tele az életünk. Élénk társadalmi életet élhetünk, felelősségvállalástól a környezetvédelemig ezer területen teljesedhetünk ki. Megújíthatjuk az otthonunkat, visszahozhatjuk régi szokásainkat, időt szánhatunk kertészkedésre, olvasásra, mozira, színházra. Új dolgokat tanulhatunk, klubokba járhatunk, új társat kereshetünk. Régi barátainkkal kártyapartikat szervezhetünk, esténként karon foghatjuk társunkat vagy ha már nincs mellettünk, akár egyedül vagy barátnővel sétálhatunk egy-két órát a jó levegőn.

10. A tudatos és következetes életmódváltás egy rendkívül aktív és tartalmas új szakaszt hozhat életünkbe, amelybe akár ideálisan tud majd illeszkedni a nagyszülői szerep, ami újabb kihívásokat hoz, hogy kellő következetességgel és tudatossággal kezeljük kapcsolatunkat unokánkkal és szüleikkel… de ez már egy újabb történet. ;)

 

coaching munkaHa úgy érzed, hogy a témával kapcsolatban érintett vagy, akár szülőként, akár gyerekként bizonyos értelemben elakadtál és szívesen dolgoznál időszakosan ezen élethelyzeteden egy coach által támogatva, akkor keress meg, örömmel és kellő nyitottsággal várlak.

 

Hegedüs Erika ©
www.tobbvagy.hu – Több van benned, mint gondolnád!

 

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉS:

Mennyire betegség az üres fészek szindróma?

.

kösziamegosztást

Comments

comments

TOP10 ötlet, hogy elkerüld az üres fészek szindrómát bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?