Egy gondolat mára
  • Ha rugalmas vagy, és hagysz másokat olyannak lenni, amilyenek, akkor egy rakás stressztől kíméled meg magad. A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből. Andrew Matthews

Hogy állsz a válsághoz?

Úúúúútálom a változást. Mondom ösztönösen, amit hoztam magammal neveltetésemből, szocializációs folyamataimból, zsigerből talán több ezer éve.

Aztán előszedem a józan eszem, tudatosságom, coaching munkámban elsajátított új szemléletemet.:)

Válság a kínai nyelvben két jelből tevődik össze: veszély és esély. Tudtad?

Veszély és lehetőség. Hmmm milyen hatással van Rád ez a két szó? Ízlelgesd, engedd be a tudatodba! Meg fogsz lepődni, ha közelebbről megvizsgálod!

Nem kell elkeseredni, ha leginkább a veszélyt érzed erősen, lüktetően, mindent leterítő erővel a lelkedben, válladon, szívedben. Ez így működik…. de aztán nézz kicsit tovább, távolabb, mélyebbre! Na? Látod? Igen, ott van a krízis mögött a fejlődés lehetősége, esély arra, hogy lehetőséget kapj egy jobb életre. Egy teljesebbre. Egy igazabbra. Egy boldogabbra!

Ingatag a talaj? Félsz? Bizonytalannak érzed, mert ismeretlen? Megértem, mindannyian éreztünk már így. Érzem a folytogató levegőtlenséget a torkomban, a tehetetlenség feszegető robbanás előtti állapotát. Nem jó. Tudom.

Az az egész nehezítője, hogy mindaddig ismeretlen marad, amíg nem vágsz bele.

Döntés.

Úúúúúútálom. Jön megint zsigerből.

De már rutinosan veszem elő a tudatosságom. Mi történik, ha nem döntök? (Döntés az is, hogy nem döntök!) Elmondom. Minden marad úgy, ahogy eddig… pontosabban lesz változás, de ilyenkor rábízom a “sorsra”, körülményekre, másokra. Egyik mesterem szerint ilyenkor van az, hogy a farok csóválja a kutyát. 🙂 Legyen már fordítva! Nem azért, mert úgy szoktuk meg, vagy azért, mert az a “normális”, hanem azért, mert az úgy jó a kutyának. 🙂 🙂

Lefordítva, az úgy lenne jó nekünk is….

A lényeg?

Vedd elő az önbizalmad. Ha ingatag, akkor fogj bele egy komolyabb és persze reális önbizalom erősítésbe, önértékelés javításba. Aztán vizsgáld meg, hogy mennyire tudsz szemléletet váltani. Ha épp nem megy egyedül, vágj bele pl. egy coaching folyamatba, hogy új nézőpontokkal gazdagodj.

Látom, tudom, naponta tapasztalom: amint az életünk része lesz a pozitív gondolkodás (vagy sokkal inkább pozitív hozzáállás), ráerősítünk céljainkra, tudatosan fókuszálunk, meg persze teszünk is érte… akkor a válság valóban a krízis mellett LEHETŐSÉGEKET fog hozni!

Látod már Te is?

 

Hegedüs Erika

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?


Újratervezés Napló


Látogass el weboldalamra!


Regisztrálj a blogra

hogy azonnal értesülhess az új bejegyzésekről!Tréning séta közben:


AJÁNDÉK coaching!


Köszönöm ha meghívsz egy kávéra!

Keresés a blogon

Nézz be ide:


Kövess a Facebookon

Video csatornáim:Google+:Twitter:Inspiráció képekben:Húznál egy Angyalkártyát?


A CoachOK Szakmai Szövetség alapító tagja vagyok:

Milyen nap is van ma?